Breaking News

Attayammoem (Rituele wassing bij gebrek aan water)

Tot de indicatie van de vereenvoudiging in de Islam behoort eveneens het toestaan van "attjammoem", d.w.z. de opheffing van de staat van onreinheid bij gebrek aan water of wanneer er gevreesd wordt voor schadelijke gevolgen bij het gebruik ervan.

Allah, de Verhevene, heeft gezegd:
(فَلَمْ تَجِدُواْ مَاء فَتَيَمَّمُواْ صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُم مِّنْهُ)
'...en jullie vinden dan geen water: verricht dan Tayammoem met schone aarde. En wrijft ermee over jullie gezichten en jullie handen.' [Soerat al-maaïda: vers 6]

Kenmerk van "attayammoem"

Degene die "attayammoem" verricht slaat één keer met zijn handen op goede kale grond en wrijft over zijn gezicht met de binnenkant van zijn vingers en over zijn handen met de binnenkant van zijn handen.

Vereisten voor "attayammoem":

 1. Het niet in staat zijn om water te gebruiken door het ontbreken ervan, door de angst voor schadelijke gevolgen zoals ziekte bij het gebruik ervan of door strenge kou wanneer men niet in staat is het water te verwarmen.
 2. "attayammoem" wordt pas verricht als de tijd van een verplichte gebed is aangebroken.
 3. "attayammoem" is alleen geldig wanneer men "anniyah", de intentie om het te verrichten, aanneemt.

Zaken die "attayammoem" ongeldig maken

"attayammoem" wordt ongeldig als één van de vereisten voor de grote rituele wassing zich voordoet, ook als één van de zaken die "alwoedoe" verbreken zich voordoet of in geval van aanwezigheid van water.
De bovengenoemde is ook van toepassing als dit zich tijdens het gebed voordoet.

Het strijken over "alkhoeffain"

De Islam blinkt uit in zijn eenvoud. Dit komt duidelijk naar voren bij het strijken over "alkhoeffein", d.w.z. hetgeen aan de voeten gedragen wordt dat gemaakt is van leer of iets dergelijks. Indien het van stof of soortgelijks gemaakt is, dan is dat een sok en daarbij gelden dan de volgende regels:

 1. De periode wanneer het toegestaan is over de sokken heen te strijken duurt één etmaal voor de inwoner en drie etmalen voor de reiziger.
 2. De voorwaarde voor het strijken is dat de sokken aangedaan worden nadat men in volledige staat van rituele reinheid is.
 3. De vereisten voor hetgeen waarover gestreken wordt:
  1. "Khoff", d.w.z. de sok, moet gemaakt zijn van iets dat rein is en dat toegestaan is om te gebruiken. Er wordt niet gestreken over iets dat onrein is zoals de huid van een hond of een varken.
  2. Het is niet toegestaan over een voorwerp te strijken dat is gestolen of met dwang is verkregen.
  3. Het moet de enkels bedekken en niet veel scheuren bevatten. Een "khoff" met weinig scheuren wordt getolereerd.
 4. Het kenmerk, het begin en einde van "alkhoeffain":
  Er wordt meestal boven een "khoff" geveegd, zonder de onderkant of de hiel. De periode dat men mag strijken over "khoff" is vanaf de eerste strijk nadat een van de zaken die "alwoedoe" verbreken zich heeft voorgedaan en eindigt bij het verstrijken van de (bij punt 1 genoemde) periode.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Media

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 31126 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Het gebed
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld